Ny som sjef? Fem verdifulle tips!

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Ny som sjef? Fem verdifulle tips!</span>

Gratulerer! Du har fått ledelsens tiltro og har blitt valgt som sjef! Med sjefsrollen følger mange nye oppgaver; motivere og engasjere, delegere oppgaver, sette opp mål for avdelingen, holde medarbeidersamtale og iblant ta tøffe avgjørelser... Med andre ord blir det noen utfordringer å bryne seg på. Vi har laget en liste med fem verdifulle tips!

  1. Slapp av!

    Har du allerede flere forbedringsideer som du er ivrig på å komme igang med nå når du har blitt sjef? Det kan være lurt å vente litt med dette. Når du er ny på sjefsposten er det viktig at du først tar deg tid til å kjenne arbeidsplassens kultur og at du tar deg tid til å bli kjent med dine nye medarbeidere. Skap deg et bilte av hvordan arbeidsplassen fungerer og la medarbeiderne dine få komme til ordet om hvordan de opplever at det er på jobb.

    Ved å ta seg god tid med de nye ideene og løsningene dine vil de virke mer gjennomtenkte og vel forankrede hos medarbeiderne. Faktum er at det tar i gjennomsnitt 9-14 måneder innen en person som er ny som sjef kan begynne å lede.

  2. Struktur, struktur, struktur

    Å strukturere sitt arbeid er viktigere enn noensinne når du begynner i en ny jobb. Benytt deg av de verktøyene som er tilgjengelige for å planlegge arbeidsdagen og bruken av ressurser. I Flex HRM har du alle opplysninger om dine medarbeidere samlet, da det finnes støtte for prosjekt, ressurs - og bemanningsplanlegging.

  3. Kommunikasjon er nøkkelen

    Ca 80 prosent av en sjefs arbeidstid handler om å kommunisere med andre mennesker. Den moderne sjefen strever etter delaktighet og dialog i kombinasjon med sjefsrollens krav på å være tydelig og målrettet. Dette kan være utfordrende til tider. Hold et møte så tidlig som mulig der du samler medarbeiderne dine. Fortell om deg selv, din bakgrunn og hvordan du ser på ditt lederskap. Vær ydmyk og tydelig med at du setter pris på input fra dine medarbeidere. Etter møtet kan du planlegge individuelle møter med hver medarbeider. På den måten får alle mulighet til å beskrive hvordan det går slik at du får et helhetsbilde over hva som fungerer bra og hva som fungerer mindre bra.

  4. Utveksling av erfaringer

    Det kan iblant føles ensomt å være sjef. Av ulike grunner er det ikke alltid lett å dele sine tanker med medarbeiderne. Da er det lurt å ha andre man kan snakke med som er i samme posisjon. I et sjefsnettverk deltar både nye og mer rutinerte sjefer innenfor ulike bransjer. Hensikter er å ha et forum der ledere kan utveksle ideer og erfaringer og dermed bli beriket i sin profesjonelle rolle. Et stadig mer vanlig fenomen er også å ha en mentor å lufte ting med og få coaching fra.

    I denne artikkelen på chef.se får du tips på hvordan du kan skaffe deg en mentor.

  5. Vær åpen og ydmyk

    Å komme inn i en sjefsrolle er en tidkrevende prosess. I tillegg til alle nye situasjoner du kommer til å møte er det kanskje en gruppe mennesker du aldri har truffet som du nå skal være leder for. Dessuten er det kanskje en bedriftskultur du ikke er kjent med. Forbered deg på at du ikke kan være forberedt på alt. Vær ydmyk og lær langs veien. Våg å spørre og få hjelp av dine kolleger.

Rollen som sjef kan være utfordrende og utviklende, spennende og vanskelig, rotete og morsom. Det er ikke uvanlig at man er nervøs til å begynne med. Vil du ha mer kjøtt på benet innenfor din nye jobb så finnes det flere kurs man kan ta om dette emnet. Confex er blant en av disse. Lykke til i din nye rolle som sjef! Les mer: Ny som sjef - ny som leder, av Carina Lätt

Relaterte innlegg