Få kontroll på mobilbruken

<span id="hs_cos_wrapper_name" class="hs_cos_wrapper hs_cos_wrapper_meta_field hs_cos_wrapper_type_text" style="" data-hs-cos-general-type="meta_field" data-hs-cos-type="text" >Få kontroll på mobilbruken</span>

Tre timer. Så mye tid bruker vi i gjennomsnitt på mobilen hver dag. Men hvorfor er det så vanskelig å legge den fra seg? Hva kan vi gjøre for å ta kontroll over situasjonen? Vi har sju tips som kan hjelpe deg.

Digitaliseringen er i stadig utvikling med smarttelefoner og annen mobilteknologi. Dette gir oss enorme fordeler, men det har også en bakside, noe som blir mer og mer tydelig. Den ene forskningsrapporten etter den andre har belyst de negative konsekvensene av den økte skjermbruken. Å hele tiden bli overskylt av e-poster, chatmeldinger, pushvarsler og nyhetsmeldinger kan gjøre oss stresset. Forsøk på å multitaske gjør at vi får problemer med å konsentrere oss om å gjøre en ting. Det kan forårsake søvnproblemer og at man blir utbrent.

Våre mobilvaner og hva de gjør med oss er mildt sagt et emne som er aktuelt i tiden. Overlege og psykiater Anders Hanse, fra  Anders Hansens sommerprat i Sveriges Radio P1 og SVT-serien "Din hjerne" er veldig engasjert i disse temaene. Hansen mener at hjernen vår ikke er bygget for vår digitale livsstil, noe som gjør oss stresset og demprimert. Budskapet i korthet er at mobiler og annen teknologi i seg selv ikke får oss til å føle oss dårlige, men at vi må se de  røde varsellampene når det går ut over søvn, mosjon og andre ting som får oss til å føle oss bra.

Hvorfor er det så vanskelig å legge fra seg mobilen?

Tallene som viser mobilbruken vår kan være smått skremmende. I gjennomsnitt tar vi opp mobilen hvert tiende minutt. Hver dag ligger gjennomsnittssvensken på hele tre timer på mobilen. For barn og ungdom viser tallene fire til fem timer. Hvorfor er det så vanskelig å legge fra seg mobilen?

En av de store synderne er hjernens belønningssystem og hormonet dopamin. Hver gang vi tar opp mobilen og sjekker notifikasjoner får vi et dopaminpåfyll og vårt belønningssystem trigges. Det blir ikke lettere av at Facebook, Instagram og andre applikasjoner et utformet for å oppmuntre vårt behov for oppsøkende atferd og derved styrker vår avhengighet, sier Hansen.

Ta kontroll over skjermene og reduser stress

Vil du bruke mindre tid foran skjermen og samtidig redusere ditt digitale stress? Det finnes mange ting du kan gjøre, og egentlig er det ikke så vanskelig. Vi gir deg sju tips på veien!

  1. E-postdisiplin og spilleregler på jobben

    Det mest grunnleggende tipset er kanskje: Sett tydelige grenser for deg selv. På jobben kan det handle om å holde deg til visse faste tider når du leser og svarer på mail, eksempelvis en gang om morgenen og en gang på ettermiddagen. Sette opp motsvarende regler for surfing og sosiale medier under arbeidsdagen. På den måten er det lettere å få jobben gjort uten at du stadig blir avbrutt og mister fokus. Se også til å løfte spørsmål rundt tilgjengelighet kontra behovet av fokustid på arbeidsplassen.

  2. Mobilparkering og skjermfrie soner hjemme

    Hvordan pleier kveldene se ut når du er hjemme? Sitter samtlige familiemedlemmer med nesen i hver sin skjerm? For å begrense skjermtiden hjemme finnes det flere knep: Innfør mobilparkering på avtalte tider, sett opp skjermfrie soner (for eksempel ved middagsbordet), eller sett en timer på en time der det er skjermforbud. Det finnes mange ulike verktøy som blokkerer bruken av apper og mobilnett i løpet av bestemte tidsintervaller, se for eksempel disse app-tipsene fra Veckans Affärer.

  3. Fjern notifikasjoner og reklame

    Se for deg at noen prikker deg på skulderen annenhvert minutt og vil fortelle eller vise deg noe. Det hele kan jo høres smått absurd ut, men det er jo faktisk sånn det er å bli konstant avbrutt av apper og andre digitale tjenester. Den evige plingingen og blinkingen skaper både stress og får deg til å miste konsentrasjonen, så se til at du slår av så mange pushvarsler som mulig.

  4. Legg telefonen utenfor soverommet og kjøp en vekkeklokke

    For mange er mobiltelefonen det første vi griper etter når vi våkner og det siste vi ser før vi sovner, men ekspertene anbefaler å ikke ta med oss telefonen til sengen. For mange leder den endeløse scrollingen til at man sovner betydelig senere enn man hadde tenkt seg. Dessuten gjør det intensive blå skjermlyset det vanskeligere for hjernen å slappe av. Ikke nok med det; Man kan til og med se at mobilen kan forstyrre søvnen bare ved at den befinner seg i nærheten av sengen, så ut med telefonen fra soverommet og kjøp en vekkerklokke istedet.

  5. Avinstallere apper

    Å slå av notiser og reklame på dine apper er en bra start. Merker du at det fremdeles frister å åpne visse applikasjoner? Prøv å avinstaller disse fra din mobiltelefon eller ditt nettbrett. Et annet alternativ kan være å flytte applikasjonene fra startskjermen slik at du ikke har de rakt fremfor nesen din, men heller blir tvunget til å lete dem frem. Forhåpentligvis vil du oppleve at terskelen for å åpne disse blir større.

  6. Lag en balanse mellom jobb og fritid

    Når vi kan ta med oss kontoret stort sett når som helst og hvor som helst blir grensene mellom arbeidstid og fritid stadig mer uklare. på godt og vondt. Hvis vi hele tiden er tilgjengelige, risikerer vi ikke å få se den bedringen vi så godt trenger for å holde oss sunne og takle jobben over tid. Også her tjener man på å prøve å være disiplinert og å sette klare regler for seg selv. Hvis det ikke er noen formelle krav for at man må være tilgjengelig, bør man slå av jobbtelefonen når man forlater kontoret, eller i det minste sette den på lydløs.

  7. Ta en digital ferie

    I tillegg til daglige, digitale pauser, anbefaler mange eksperter å slutte å sjekke e-post, nyhetsfeed og sosiale medier i en lengre periode, minst en uke, noen ganger per år. Dette vil mest sannsynlig få deg til å stresse ned og du vil oppdage at du faktisk har mye tid som du ikke trodde eksisterte. Kanskje du til og med  vil gjenoppdage alle tingene som pleide gi deg energi og glede før mobilens tid - å lese en fysisk bok, gå en tur i stillhet, eller tilbringe tid med familie og venner...

Flex HRM er systemet som samler all personaladministrasjonen på samme sted. Når du slipper å hoppe mellom ulike system kan du arbeide mer fokusert. Takket være smarte, automatiserte prosesser blir du ferdig med jobben på betydelig kortere tid. Mindre tid fremfor skjermen = mer tid til å gjøre det som gagner deg og bedriften best.

Relaterte innlegg